Posts

Showing posts from June, 2013

Teori Psikososial

Assalamualaikum and HI.

Mungkin wanie dah jadi pencinta teori. Mungkin. Disebabkan manusia ni sering berubah angin, macam tu jugak wanie. Kalau dulu ai suka gila cinta mati hanya pada math/nombor, sekarang jatuh sayang pada teori pulak. haha. Lumrah manusia sukakan kelainan dalam hidup. Itu pun teori jugak kan? LOL.
Wanie tak nak lah sia-siakan apa yang wanie dah belajar atau tengah belajar. That's why wanie nak share salah satu teori yang wanie belajar. Baik tak? kehkeh. *puji diri sendiri memang sampai 7 hari 7 malam pun takpe.


Dalam Teori Psikososial Erik Erikson ada 8 stage:
Tahap 1 (semenjak lahir-1 tahun)  #Percaya VS Tak Percaya  Masa ni bayi sedang belajar untuk mempercayai penjaganya bagi mencapai keperluan melalui hubungan ibu dan anak. Latihan yang sesuai pada tahap ni adalah bagi makan.

Tahap 2 (2-3 tahun) #Berdikari VS Malu Kanak-kanak akan mula merasa dan mencari autonomi(berdikari). Mereka sedar bahawa mereka merupakan individu tersendiri dan berbeza dari ibu bapa. B…

Study Week yo

Assalamualaikum semua and hi :)


Bulan 6 dah masuk, maka study week pun dah bermula.  Macam biasa, study week asyik terperap kat dalam bilik je kecuali nak beli makanan atau pergi toilet. hiks. As usual, wanie tak pernah lagi belajar kat library masa study week. You know, ai tak suka belajar dalam suasana sunyi sepi sampai ai nak kena bisik-bisik masa cakap. haha. sebab tu ai belum dapat dean list lagi. -.- hmmm maybe.

Next week wanie dah pun start exam yooo. Berderet dari isnin sampai khamis ( 10,11,12,13/6 ). Cerita tarikh exam pulak, ada satu paper tersesat pergi tarikh 27/6. Huwaaaaaa. Gap lama kot. Orang lain habis awal dah boleh siap keluar enjoy dah dengan kawan, yang wanie ni? Still mengadap buku nota segala bagai.

Study pun masih lintang pukang. Sem ni terasa berat sikit bila kena belajar math balik.  tssk. ai dah lama dah tinggalkan zaman kegemilangan cerdik pandai ai pasal mathematics. Apehal pulak kena belajar math balik pun ai tak tahu. -.- Dah jatuh hati dah kat teori, k…