Posts

Showing posts from February, 2014

OPKIM Batu Pahat

Image
Dalam banyak-banyak program, aku tak dapat nak nafikan kali ni punya program paling best seronok menarik dan paling susah nak lupa.


Masa mula-mula nak join this program actually aku nak pergi Mersing.

Tapi entah macam mana tetiba nak ke Batu Pahat pulak. Alasannya sebab ayah aku tiap tahun memang bawak pergi Mersing -.- and masa tu aku dengar Batu Pahat tak ramai lagi yang daftar. Kalau ikutkan daerah lain-lain tu memang tinggal sikit je yang kosong.

Batu Pahat.
=)


Penuh makna kalau sebut Batu Pahat ni, sensitif dia tak tahu nak terang macam mana. hehe.


Kalau ikutkan, program ni hanya 5 hari 4 malam je, tapi sebelum program lagi dah sibuk itu ini kan. For sure sibuk gila. Mana nak settle hal itu hal ini, nasib baik semuanya okay. Alhamdulillah.

Hari pertama kat Kampung Parit Warijo, Seri Medan.


Disebabkan kitaorang gerak dari UKM pukul 1 pagi then bas berhenti kat R&R Pagoh agak lama, kitaorang sampai kampung tu pagi. Sampai-sampai je dah kena ambik tugas masing-masing untuk majli…

Ada apa dengan 21 tahun?

Image
Oh, cepatnya kau dah besar wani.

Mak selalu cakap aku lah yang paling degil paling lasak, paling suka nangis masa kecik, dan semua yang paling lah.

Aku nafikan semua tu sebab mak suka cerita kat orang. haha.
Tak kisah lah orang tu datang rumah ke, sedara ke, atau sesapa pun termasuk masa pergi kenduri kahwin tetap mak akan cerita bila datang bab budak kecik lasak dan aku ada depan mata.

'ni ha budak paling lasak masa kecik sampai jatuh tangga masa kenduri kahwin orang.'


-.-

Sikit-sikit aku tahu rasa malu bila makin besar makin tua, mak dok cerita kat orang kisah kening terbelah dan berjahit tu. Malu okay. Sebab masa tu aku akan rasa macam tak berguna betul aku masa kecik-kecik dulu. Sedih betul. Teruknya zaman budak kecik zaman hingus meleleh tak reti nak lap sendiri tu, teruk. kahkahkah.

Kejap lagi dapat suami, habis segala cerita lama mak bukak bagitahu kat suami aku. Masa tu lah baru suami aku sedar yang aku bukanlah seorang perempuan melayu terakhir yang diidam-idamkan sel…

Cuti oh cuti

Image
Assalamualaikum =)



Rasa macam sekejap je dah habis sem 3.

Alhamdulillah, exam dah habis semua. Tak usah lah dikenang lagi paper yang entah betul entah tidak jawapannya. Harap lecturer mampu bagi markah kesian. hihik.


Lepas habis exam 15hb Januari haritu terus fikir pasal program OPKIM kat Batu Pahat.

Excited!
sebab dah lama tunggu nak join program tu.
dan sebab program ni program pertama yang aku join buat kat luar UKM dan selama beberapa hari. Lama okay.

Walaupun sebelum ni banyak je fieldwork aku pergi sana sini tapi yang ni special sikit. Special sebab ada banyak aktiviti kitaorang buat bersama especially dengan orang kampung and first time ever join program yang ada keluarga angkat ni. Heee.


Batu Pahat :)

Susah nak lupa pengalaman ni. Mungkin lain entry aku boleh tulis full story masa aku kat sana.

Habis program je balik rumah.
HOLIDAY.

Yayyyy! Siapa tak suka sebab time ni lah yang aku tunggu. Tunggu sebab dapat duduk rumah buat kerja rumah, tengok tv, online for 24 hours, belajar…