Posts

Showing posts from July, 2014

Aktiviti bulan puasa

Image
Bulan puasa ni memang tengah cuti kat rumah. Cuti sem katanya. Untung tak untung kan? Hehe. Cuti raya pun lengkap, takde lah cuti seminggu dua je tau. Cuti sampai 2 bulan lebih, untungnya hidup ni. Haha.

Sakan cuti duduk rumah je, nak pulak bulan puasa ni, mana lah ada kerja sangat. Setakat tolong sapu rumah, kemas rumah, basuh baju, sidai baju, lipat baju, petang pulak tolong mak masak, awwww suri rumah sangat kan. Kekeke. Takpe lah, at least aku dapat lah belajar masak dari mak. Luls. Umur dah 21 tahun pun still ada istilah 'belajar masak' lagi ke, patutnya dah power woi. T.T Biasa lah, aku ni lambat sikit. Tapi lambat-lambat aku pun, aku ada lah usaha nak belajar. hihi.

Haritu aku try buat kek coklat. Ayah request nak rasa aku buat, farhan pulak dah bising-bising tanya bila nak belajar buat kek coklat. Farhan paling over, tiap hari nak tanya 'bila nak belajar bila nak belajar?' Ehhhh aku sabar je dengan dia tu. Takpe, sabar-sabar aku pun aku ada rasa tercabar gak. …

Bulan puasa kat matriks

Dalam banyak-banyak benda, aku takkan lupa benda yang aku pernah buat/rasa masa kat matriks. 

Kalau dulu masa kat matriks memang seronok bila bulan puasa lah. Sahur tu mula-mula je wujud, tak lama lepas tu memang tak bangun sahur pun. Pemalas sangat nak bangun. Hahaha. Sahur kitaorang kira tengah malam masa tengah study. Kata student kannn. Makan lah biskut ke, maggi ke, minum milo ke, ahhh pandai-pandai lah hidup. Kadang-kadang waktu malam ada student yang jual nasi lemak, berebut-rebut kitaorang nak beli lepas tu makan ramai-ramai. Siapa sama aras dengan aku, wing sama dengan aku, mesti tahu macam mana waktu tu. Kitaorang mana nak fikir diet ke apa masa tu, lapar je makan terus. Hihihi. 

Masa bulan puasa ni lah kitaorang berani sikit. KMS tu kan still baru masa tu, aku masuk tu kitaorang adalah second batch (batch angah), so banyak lah cerita-cerita 'keras' yang ada. Kalau bukan bulan puasa, pukul 11 malam je dah tutup tingkap, tarik langsir rapat-rapat, pergi cuci muka ber…