Saturday, 9 April 2016

Perasaan nak Give Up


Kadang-kadang akan muncul satu perasaan nak give up dari buat something. Aku pernah rasa dulu masa putus cinta (kononnya) nak give up belajar. Masa tu budak -budak lagi kot, semua benda kau rasa kau betul. Give up tak nak belajar sedangkan nak SPM dah. Terserlah sangat perangai tak matured sebab suka buat keputusan 'bodoh' tak masuk akal. Kononnya sebab frust break up bahahaha. Lepas tu tak tahu kenapa tiba-tiba semangat nak study untuk SPM walaupun last minute. Gigih study, buat latihan add math, pergi cari kawan nak belajar math (sebab aku lemah math tapi boleh buat add math), stay kat sekolah sampai petang baru ayah datang ambik, free time kat kelas je bukak buku latihan, OMG rajin gila kan. Perasaan give up tu hilang ikut peredaran masa kot, tahu-tahu je SPM. Wow sangat. Kekeke.

Dulu kat matrik pun sama, pernah give up nak study subjek 'Pengurusan Perniagaan'. Memang tak suka sangat membaca dan menghafal. SERIOUSLY.  Masa PSPM 1 subjek tu aku dapat 'c' okay. Kahkahkah. Setiap kali kena baca bisnes je aku takde semangat. Aku give up. Tak lama lepas tu baru sedar, aku belajar matrik ni setahun je. Kena buang mind set tak suka baca dan hafal tu, tak boleh biar forever dalam keadaan yang entah apa-apa sedangkan benda tu sebab mind set je tahu tak? Sikit-sikit aku try buat something. Bila study bisnes je aku buat-buat happy dalam terpaksa walaupun aku tahu susah. Study week PSPM 2, gigih membaca sampai 3 4 pagi. Dalam masa yang singkat aku buat diri aku ubah mind set and yes i did it!

Memang orang akan kata benda tu susah, aku tak nafikan pun tapi sebenarnya benda tu kau boleh buat. Kau kena yakin yang kau boleh buat. Macam mana kau tengok drama or baca novel orang yang tak suka satu sama lain tapi kahwin and at the end diorang bahagia, macam tu jugak kau akan alami. Cuma bukan dalam situasi yang sama lah. Hehehe.


Bila dah kerja pun perasaan nak give up tu datang. Contohnya bila aku kerja tak sama dengan apa aku belajar, aku ada degree tapi apply kerja guna SPM dan orang pertikaikan benda-benda tu.

At first, memang aku nak give up sebab aku fikir 'oh, betullah apa dia cakap tu'. Tapi aku bukanlah seorang yang cepat terpengaruh. Hahaha. Aku fikir balik semuanya. Everything okay. Aku fikir baik buruk, aku fikir peluang, aku fikir semua benda yang berkait. Mula dari situ aku tak pedulikan apa orang-orang tu cakap, aku pekakkan telinga, aku bagi jawapan yang sopan tapi ada maksud yang tersurat dan tersirat, aku bertahan, aku buat tak tahu. Then aku terus tak jadi nak give up sebab aku tahu apa aku buat.


Benda tu bukan semudah 1 2 3 atau a b c. Benda tu memang susah dan kau kena tanggung sendiri.


Bila rasa nak give up, kau kena fikir macam mana susahnya kau mulakan benda tu. Kena yakin, kena percaya dengan diri sendiri, kena kuat. Allah uji kita sebab tahu kita mampu.

Kita dah mulakan something tu, kita kena habiskan jugak. Sama macam kita sambung belajar, lepas tu tiba-tiba kita rasa tak boleh buat, kita nak give up, kita decide nak berhenti belajar and buat something else. Bila dah decide and tahu apa kita nak buat in future, then give up lah. Buat something else yang kita yakin kita boleh. Jangan give up unless kau tahu apa kau kena buat lepas kau let go benda yang kau ada sekarang. 
You know what i mean. heh.


Till then.

Wednesday, 3 February 2016

Soalan bila nak kahwin?


Makcik-makcik dah sibuk tanya bila nak kahwin dan aku tak reti nak jawab apa. Faktor dah habis study dan dah kerja so orang sekeliling akan bertanya dan bertanya sampai dapat jawapan yang tak tahu pun bila sebenarnya. Lepas dah kahwin pulak nanti orang tanya bila nak dapat baby/anak. Like seriously?

Suka ke tak suka, kena hadap benda-benda macam ni. Kejap lagi dia nampak kawan sebaya kau dah kahwin, mulalah keluar soalan "yang ni bila lagi?" -_____- annoying sangat kan tapi itulah benda yang kau kena hadap setiap masa. Tambah-tambah lagi aku anak sulung then kat rumah ni belum ada majlis/kenduri besar, tu yang orang suka bertanya. Mak aku pergi kenduri orang lain, nanti mak aku balik ada lah cerita yang makcik tu tanya mak bila nak dapat menantu, anak kau yang Wani tu bila nak kahwin. Makcik tu tanya macam makcik tu pulak tak sabar kannn. Kahkahkah. Sabar jap makcik, tengah cari duit nak kahwin ni.


Umur 23 tahun, masa depan banyak kena fikir. Rasa macam muda lagi 23 tahun tu tapi kalau tengok kawan umur sebaya dah ramai kahwin dan ada anak, so mulalah diri terasa tua. Gituu. Bukak FB bukak ig merata gambar kahwin gambar baby. Aku kat sini masih forever alone upload gambar sendiri. T.T

(Buat kira-kira and secara puratanya nanti masa aku kahwin, kawan-kawan yang dah kahwin dan dah ada anak ni dia bawak paling sikit 2 orang anak kiri kanan)
:p


Takde target bila nak kahwin sebab masih dalam proses 'baru kenal erti hidup'. InsyaAllah sampai masa aku kahwin. Sekarang ni baru nak rasa the REAL WORLD yang orang cakapkan. Real world yang kau sendiri pun tak sure kau boleh bertahan sampai bila. Lol. Bila fikir-fikir balik macam nak bukak business, tapi kena buat something different lah kan sebab zaman yang semua benda nak mahal dan orang berlumba-lumba nak ada business ni bukanlah perkara yang mudah. Gituuu. Buat masa ni baru belajar nak cari rezeki untuk diri sendiri di samping tolong mak ayah yang makin meningkat usia. Lagi-lagi bila kau anak sulung dan seorang perempuan lengkap pakej ada 3 orang adik di bawah yang tengah belajar. Teheeee.

Waktu-waktu ni jugak tiba-tiba rasa banyak tanggungjawab tapi nak kahwin nak ada suami tapi macam tak ready tapi nak jugak! 


So instead of soalan bila nak kahwin, boleh tanya bila Wani nak ada lesen dan kereta sendiri. Eh, lesen tengah dalam usaha ni. Boleh jugak tanya bila Wani nak kurus k. Bahaha.


Thursday, 28 January 2016

Mersing


Pergi Mersing haritu plan last minute sangat sebab kebetulan hari sabtu ada kenduri kahwin kat Kluang lepas tu ayah ajak jalan Mersing terus tidur satu malam kat sana. Dua tiga hari sebelum gerak Kluang ada try google nak stay hotel mana semua tu, tapi almost semua hotel/resort dah penuh. May be sebab cuti sekolah so orang ramai bawak budak pergi bercuti.

Sampai Kluang tengahari, makan kat kenduri kahwin semua lepas tu pukul 1 gerak pergi Mersing pulak. Pukul 2 lebih sampai terus check in hotel. Mak ayah tidur kejap sebab letih, kitaorang tiga beradik tak tahu apa makna letih so rehat kejap lepas tu pergi jalan-jalan kat pekan. Semangat gila.

Jalan-jalan tetiba terjumpa mural macam ni kat dinding pekan tu, so feeling kejap tengah panas. Kah.

Budak ni pun nak jugak.

Budak ni tak sedar yang tangga tu lagi kecik dari dia. -.-

Tak sangka Sabrina dah besar dan sama besar dengan Along dia. Harap tak meninggi lagi lebih dari kakak kau ni. Hahaha.


Masa jalan-jalan kat tengah pekan ni ada jugak feeling tourist sikit. Kitaorang bertiga je tau mampu jalan panas-panas lepas tu setiap sudut nak bergambar. Kahkahkah. Orang lain tengok pun kitaorang lantakkan je. Helloo, bukan senang nak datang sini okay. Seronok dapat jalan kaki macam ni sebab sebelum ni kalau datang Mersing mesti nak duduk hotel yang jauh sikit dari pekan. Takdelah kau nak merasa berjalan kaki feeling tourist ke apa ke kan. Asyik terperuk dalam bilik je tengok tv, lepas tu pergi mandi kolam yang ada, lepas tu penat-mengantuk-tidur -makan dan ulang benda yang sama. Tak menarik langsung.

 Last minute plan macam ni stay kat hotel budget tengah pekan adalah idea yang bijak sebenarnya sebab kita kena cuba lain dari yang lain. Wow cakap macam banyak pengalaman. Kononnya. 


Belakang hotel tempat kitaorang stay tu ada sungai ni. Bila nak tengahari je air surut, lepas tu malam kau tengok air dah naik sampai titi kayu tu tak nampak langsung dah. Ramai jugak orang lepak area ni malam-malam, ada pulak tu yang siap memancing. Kau mampu?


Dah penat berjalan, kitaorang balik hotel rehat kejap. Tak lama lepas tu ayah ajak pergi jalan-jalan pulak. Siap-siap mandi semua lepas tu ayah bawak jalan tepi pantai.

Sayang mak.




Malam takde buat apa sangat. Pergi makan kat tepi pantai sampai kenyang lepas tu balik rehat je. Hotel kan tengah-tengah pekan, so malam tu kitaorang macam lapar sikit kitaorang gigih jalan kaki pergi 7E depan tu nak beli maggi dengan keropok. Perut macam air sungai asyik nak lapar tiap masa -.-

Malam layan cerekarama apa tah lepas tu tidur.

Bangun pagi pergi cari sarapan area situ. Ayah keluar hotel awal gila sebab kononnya nak cari kedai untuk sarapan tapi kedai banyak belum bukak. Hahaha. Kitaorang perhati je ayah dok jalan kat bawah tu. Tak lama tu kitaorang semua turun sekali pergi breakfast kat kedai makan area hotel. Sambil berjalan sambil ambik gambar. Exercise pagi lah sangat kan. Hahaha. Lepas tu kemas barang semua, dalam pukul 10 kitaorang dah check out. Tak nak balik lewat dan tak nak sampai rumah malam sebab esoknya aku kerja.










Dengar-dengar next year ayah nak datang Mersing lagi. Omg. Setiap tahun takkan missed datang Mersing like seriously -____- macam takde tempat lain yang lagi best lagi cantik and obviously banyak tempat lain tak pergi lagi sebenarnya. On the way balik rumah tak lalu highway sebab ayah kan suka guna jalan kampung-tengok rumah orang-berangan nak beli tanah-buat rumah kat Mersing. Hahahaha. Takpe, berangan tu penting untuk mencapai cita-cita.