Posts

Seronok ke kerja?

Hi.

Dah setahun lebih tak update pasal life sendiri. Sibuk cari rezeki untuk diri sendiri sampai tak sempat nak buat apa-apa. Heh. Hari-hari rutin yang sama, pagi pukul 7 dah gerak pergi kerja, pukul 5.30 keluar office tempuh jammed sampai rumah pukul 6.15 paling awal, malam layan kdrama kejap lepas tu pukul 10.00 malam dah tidur. Bangun pagi ulang balik benda sama sampai hari jumaat. Boring.

Cuti sabtu ahad lepak kat rumah je. Kalau mak ajak pergi mana-mana baru keluar bawa mak. Nak tengok movie kat luar pun malas sebab lebih rela tengok online kat rumah. Rest day kot, malas nak buat apa-apa melainkan tolong mak masak, kemas rumah kemas bilik sikit lepas tu layan kdrama sepanjang hari. Bahahaha. Tak produktif langsung tapi benda tu buat kita release tension dan tak perlu fikir hal kerja. Seriously, dah 24 tahun ni baru sedar nak cari rezeki tu bukan perkara mudah lagi-lagi buat rutin yang sama sepanjang hari. 
Kerja so far okay je. Benda biasa kalau ada rasa malas nak buat kerja ata…

Perasaan nak Give Up

Kadang-kadang akan muncul satu perasaan nak give up dari buat something. Aku pernah rasa dulu masa putus cinta (kononnya) nak give up belajar. Masa tu budak -budak lagi kot, semua benda kau rasa kau betul. Give up tak nak belajar sedangkan nak SPM dah. Terserlah sangat perangai tak matured sebab suka buat keputusan 'bodoh' tak masuk akal. Kononnya sebab frust break up bahahaha. Lepas tu tak tahu kenapa tiba-tiba semangat nak study untuk SPM walaupun last minute. Gigih study, buat latihan add math, pergi cari kawan nak belajar math (sebab aku lemah math tapi boleh buat add math), stay kat sekolah sampai petang baru ayah datang ambik, free time kat kelas je bukak buku latihan, OMG rajin gila kan. Perasaan give up tu hilang ikut peredaran masa kot, tahu-tahu je SPM. Wow sangat. Kekeke.
Dulu kat matrik pun sama, pernah give up nak study subjek 'Pengurusan Perniagaan'. Memang tak suka sangat membaca dan menghafal. SERIOUSLY.  Masa PSPM 1 subjek tu aku dapat 'c' oka…

Soalan bila nak kahwin?

Makcik-makcik dah sibuk tanya bila nak kahwin dan aku tak reti nak jawab apa. Faktor dah habis study dan dah kerja so orang sekeliling akan bertanya dan bertanya sampai dapat jawapan yang tak tahu pun bila sebenarnya. Lepas dah kahwin pulak nanti orang tanya bila nak dapat baby/anak. Like seriously?
Suka ke tak suka, kena hadap benda-benda macam ni. Kejap lagi dia nampak kawan sebaya kau dah kahwin, mulalah keluar soalan "yang ni bila lagi?" -_____- annoying sangat kan tapi itulah benda yang kau kena hadap setiap masa. Tambah-tambah lagi aku anak sulung then kat rumah ni belum ada majlis/kenduri besar, tu yang orang suka bertanya. Mak aku pergi kenduri orang lain, nanti mak aku balik ada lah cerita yang makcik tu tanya mak bila nak dapat menantu, anak kau yang Wani tu bila nak kahwin. Makcik tu tanya macam makcik tu pulak tak sabar kannn. Kahkahkah. Sabar jap makcik, tengah cari duit nak kahwin ni.

Umur 23 tahun, masa depan banyak kena fikir. Rasa macam muda lagi 23 tahun t…