Matang

March 03, 2013

Assalamualaikum.


Since wanie dah masuk umur puluhan tahun, itu menandakan wanie dah semakin matang. Yeke?
Tak dinafikan sekarang dah boleh fikir apa yang patut buat and tak patut buat. Apa yang akan beri kesan buruk dan kesan baik pada diri.

Alhamdulillah.
Wanie dah jadi seorang perempuan even masih tak lengkap lagi maksud perempuan yang sebenar-benarnya.

Kadang-kadang wanie duduk sorang and wanie fikir apa perubahan yang berlaku dalam diri wanie. In fact, lebih kepada muhasabah diri jugak lah.
Think and think. Very carefully.
Apa wanie dah buat untuk diri wanie sendiri?

Okay lama lama sedar diri. Ada lah perubahan dalam diri walaupun sikit je. For sure siapa yang kenal and rapat dengan wanie lebih tahu kan sebab kita tak boleh nilai diri kita sendiri melainkan orang sekeliling yang menilai kita.

Adik wanie datang kat wanie and cakap,

'Semalam ayah cakap kat aku, along dah makin matang.'

Wanie tergelak sorang sorang.
Apa lah agaknya yang orang nampak and kita tak nampak?
Apa agaknya yang orang fikir tentang kita?

 Matang tu apa eh? haha.

Pernah masa dalam kereta ayah cakap,

'Along dah besar, dah dua puluh pun. Dah besar anak ayah. Boleh kahwin dah kan.'

Gelak lagi.
Tapi itu lah realitinya.
Dulu pergi sekolah tahu dok main main je. Balik sekolah pun main lagi. Sampaikan dah masuk u pun still nak main main lagi. ahaks. Everything nak main, tang mana yang serius pun tak tahu.

Mak tak cakap apa apa. Maybe sebab wanie lebih rapat dengan ayah. Eh tak lah, dua dua sama je. Tapi mak selalu cakap kat orang wanie anak ayah. haha.
Banyak lagi yang wanie kena betulkan untuk jadi matang.
Tapi kalau matang sangat pun tak best. Cukup lah daku dapat lelaki matang kann. hihik. (:

Till then.

You Might Also Like

6 comments

  1. ecece..da matang eh wani? kak pn salu terpk, bentuk cmne lah org ckp matang tu sbnye..lps pk2, mungkin kalo ade perubahan pd tingkah laku n cara pemikiran kita tu..itu yg dikatakan matang..hee..ntah la wani, yg pasti..kita wat je lah yg terbaik n stay positip! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeee. sentiasa positif. thanks kak IM :)

      Delete
  2. ok la tu wanie
    kite dlu masa 20 sangat la tak matang.
    bila baca penulisan dulu dulu
    rasa nak terjun longkang.

    melalui pnulisan pn org boleh tau kite matang ke tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. nant wani pun mcm kak lyaa. terjun bangunan terus.

      Delete
  3. sama la kita, tapi even dah masuk pengajian tinggi kadang2 perangai masih keanak2an tu memang takkan pernah lari. sifat matang tu meluas. sifat anak2 akan kekal. hahaha . :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, wani setuju. bia la org kata mcm bdk bdk. tk kisah pun :D

      Delete