Aktiviti bulan puasa

July 22, 2014


Bulan puasa ni memang tengah cuti kat rumah. Cuti sem katanya. Untung tak untung kan? Hehe. Cuti raya pun lengkap, takde lah cuti seminggu dua je tau. Cuti sampai 2 bulan lebih, untungnya hidup ni. Haha.


Sakan cuti duduk rumah je, nak pulak bulan puasa ni, mana lah ada kerja sangat. Setakat tolong sapu rumah, kemas rumah, basuh baju, sidai baju, lipat baju, petang pulak tolong mak masak, awwww suri rumah sangat kan. Kekeke. Takpe lah, at least aku dapat lah belajar masak dari mak. Luls. Umur dah 21 tahun pun still ada istilah 'belajar masak' lagi ke, patutnya dah power woi. T.T Biasa lah, aku ni lambat sikit. Tapi lambat-lambat aku pun, aku ada lah usaha nak belajar. hihi.


Haritu aku try buat kek coklat. Ayah request nak rasa aku buat, farhan pulak dah bising-bising tanya bila nak belajar buat kek coklat. Farhan paling over, tiap hari nak tanya 'bila nak belajar bila nak belajar?' Ehhhh aku sabar je dengan dia tu. Takpe, sabar-sabar aku pun aku ada rasa tercabar gak. Haha. Apa salahnya aku try kan. Okay first try tu macam tak jadi sangat. Nasib adik aku Shazwan pandai jaga hati aku, "Takpe long, dah jadi sikit ni, bau pun sedap je. Takpe baru first try kan." Komen dari ayah memang mengganggu emosi, "Kenapa coklat dia macam terlebih ni? Kenapa macam tak jadi ni?" -.- Mak kata mungkin salah pakai tepung kot, yelah nak jaga hati aku je tu.

Second try dah jadi dah, cuma dia melekat sikit je. Rasa pun sedappp je, adik aku Izzat pun kata sedap. Okay lah kan, improve sikit dari yang first try tu. Hihi. Lepas ni boleh buat lagi, lepas tu terus jadi power. Boleh dah mula google resepi kek apa pulak nak buat esok-esok kahkahkah. Kegagalan yang pertama takkan pernah buat aku putus asa nak cuba lagi. Gituuu.

Dah nak raya ni aku belum rajin nak buat kuih/biskut raya lagi. Tahun lepas awal-awal dah semangat nak buat itu ini, mana entah hilangnya sifat terlebih rajin tu. Muahaha. Lepas ni aku dah kena rajinkan diri sendiri nampaknya. Seminggu je lagi nak raya woi. heh.


Bulan puasa kali ni, cuaca yang panas sangat menduga puasa aku. Sikit-sikit dahaga, sikit-sikit rasa mengantuk, padahal tak boleh nak tidur pun sebenarnya. Lesu tu tak payah cite, sepanjang hari nak lesu je sampai mak pun menyampah tengok muka tak bersalah aku agaknya.


Aku ada iftar dengan ex classmate sekolah haritu. Buka puasa dekat-dekat je, itu pun bukannya satu kelas datang. Walaupun sikit je tapi bila bercakap semua tak nak kalah. Aku rasa perangai aku macam ada lagi tak berubah, gelak kalau boleh nak semua orang dengar. Eeee aku rasa macam gedik pulak dengan diri sendiri. Aku tak nak lah nanti orang kata aku gedik, so sebelum orang lain kata lebih baik aku cakap kat diri sendiri dulu. Hahaha.



Topik hangat bila lama tak jumpa, "Lepas ni turn siapa nak kahwin?" Asyik kahwin kahwin, boring jugak kan. Haha. Lepas tu diorang boleh tunjuk aku. Kurang ajar sangat. Aku kerja pun tidak lagi, jangan lah tunjuk aku. Segan weh.

Iftar dengan kawan dah, iftar dengan suami bila lagi? Hahaha. Farhan baca ni mesti dia sakit hati. Takpe raya nanti aku minta maaf. Lol.


Kadang-kadang aku terlupa aku dah 21 tahun. Serius aku terlupa. Bila dengar kawan-kawan dah nak kahwin, ada yang dah jemput datang majlis diorang, dan ada yang sedang menghitung hari nak dapat baby, baru lah diri ini tersedar. Omg aku bukan makin muda, makin dewasa rupanya. Hihi.



Till then.

You Might Also Like

0 comments