Semester 5

September 07, 2014


Isi borang kad kolej, letak gambar 2 keping, beratur untuk pendaftaran.

Dalam hati nervous sangat. Sebenarnya masa kat traffic light depan UKM lagi dah rasa lain macam. Feeling macam budak first year padahal dah third year. K.


Sampai turn budak depan aku, lagi lah aku nervous. Bukan nervous sebab akak kat kaunter tu garang, akak tu okay je siap senyum manis lagi. Aku nervous sebab nak tahu dapat bilik mana. Dua tahun duduk bilik double ada roomate ada teman nak cakap, masuk tahun ketiga memang takkan dapat macam tu lah kisahnya. 


Turn aku.

Bagi borang kat akak kaunter, lepas tu dia tanya,

"Kad kolej ada?"

"Tak bawak."

"Hmm lain kali bawak ye."

"Oh okay okay."


Dalam hati fuhh nasib baik tak kena denda ke apa. Masalahnya kad kolej masa second year mana aku ambik kat office. Bahahaha. Terpaksa tipu sunat sebab takut punya pasal. Maafkan saya kak.


Masa dia check kat laptop nama aku, aku kurang nervous dah. Masa ni tawakkal je dapat bilik mana-mana. Bila dia tulis kat borang tu aku perhati je, tak nampak pun lagi mana aku dapat. Lepas tu dia kata,

"Pergi kaunter belakang ambil kunci bilik."


Sambil jalan sambil tertanya-tanya bilik mana aku dapat, masa tu takde rasa nak tengok lagi borang tu. Mengada sangat kan, padahal boleh je tengok. 

Sampai kat kaunter ambil kunci, bagi borang kat akak tu. Akak tu tengok lepas tu sebut nama bilik,

"K6M 204. Dapat bilik yang sama ke?"

"Eh tak tak, dulu K5D."

"Dah tahun 3, memang patut lah duduk sendiri."

Aku pun angguk-angguk je sambil senyum sopan, dalam hati seronok sebab dapat K6. Kahkahkah. Lega. Dapat kunci pergi kaunter ambil baju kolej. Lepas tu pergi kat ayah kata nak pergi tengok bilik kejap kat mana dengan Sabrina. 

Gigih panjat tangga. Sambil jalan sambil tengok setiap blok, makin tinggi aku naik makin aku tak jumpa. Dah nak hujung blok baru nampak K6M. Pehh jauh bukan main. Patut pun aku rasa penat melampau sampai susah nak cakap dengan Sabrina. Okay takpe lagi tu. Bila dah sampai blok, pintu depan blok buat hal tak nak bukak sebab kunci lagi. Pergi pintu belakang pun sama. Sabrina dah bising kata aku salah bilik agaknya. Ehh pandai-pandai je budak tu. 

Turun foyer jumpa akak kaunter mintak kunci pintu blok. Gigih sangat ni. Letih dia tak payah tanya. Rasa nak terduduk sebab naik turun tangga. Kalau dekat takpe, ni naik tinggi atas bukit okay. Kejap lagi kena turun lagi sebab nak pulangkan kunci pintu blok, akak tu siap pesan, 

"Hilang kunci ni kena bayar RM30 tau."

-_-


Suruh ayah bawak kereta naik atas sebab nak turunkan barang dari bawah tu memang tidaklah. Jauh weh. Pulak tu atas bukit sangat. *menangis*


Angkat barang bawak masuk bilik pun rasa nak pengsan. Tenaga dah habis sebab turun naik tangga tadi. Aku boleh bayangkan life aku setahun kat UKM ni. Mungkin aku akan kurus sikit, mungkin boleh jadi ringan dari yang sekarang, dan mungkin aku tak perlu bersusah payah pergi exercise macam orang lain. Hahaha. K. Habis je letak barang dalam bilik, duduk kejap hilangkan penat sikit, aku ajak ayah pergi makan. Tidak ku sanggup berjalan ke kafe semata untuk makan. Tidak. Aku dah habis tenaga dah, maka perlulah manfaatkan ayah ketika itu. Hehe. 

Alhamdulillah aku dah masuk third year, tahun ni tahun akhir aku. Secara automatik aku dah jadi senior okay. Amboi berlagak sangat jadi senior. Haha. Moga tahun akhir akan jadi lebih baik dari tahun satu dan dua. Lepas ni boleh dah start fikir tajuk tesis. 



Good luck untuk semester baru. 

Till then.

You Might Also Like

1 comments

  1. yeayyy! dah final year eh wani? wewittttt! all the best! :)

    ReplyDelete