Dugaan jadi pelajar tahun akhir

October 26, 2014


Menjadi seorang pelajar tahun akhir bukan lah sesuatu yang mudah dan paling senang dalam hidup. Ye, bukan mudah. 


Permulaan semester baru bulan September lepas amatlah menyedihkan bagi aku. Ujian demi ujian yang datang dalam hidup bagaikan satu beban yang aku kena pikul sampai diri sendiri rasa tak mampu.

Laptop yang aku dah guna dan angkut ke sana ke sini untuk buat assignment yang tak pernah habis selama 3 tahun buat drama kejap elok kejap tak elok. Kau rasa itu masalah kecik tapi itu masalah paling besar dalam hidup aku buat masa ni. Tapi sebenarnya salah aku jugak sebab tak reti-reti nak pergi service laptop sedangkan abang kedai tu dah suruh dah. Aku punya tahap kedegilan boleh lawan abang tu, jadi aku biarkan je lah laptop ni panas sampai berbunyi sampai satu masa dia dah penat agaknya, dia shutdown sendiri dan tak nak hidup kembali. T.T

Mula lah episod mencari tempat nak baiki laptop. Bukan senang. Tanya orang tu orang ni semua macam tak boleh nak bagi cadangan. Ujian lagi.


Aku bawak lah laptop pergi kedai yang Farhan cadangkan sebab waktu tu memang terdesak sangat nak laptop hidup kembali macam sedia kala. Awal semester lagi kerja dah banyak, susah hidup aku takde laptop ni tahu tak? 

Dalam masa 3 hari je laptop dah siap baiki, dengan gembiranya aku pergi ambil laptop dan membayar dengan rela hati. Habis duit melayang macam tu je. Bukan puluh-puluh ye, tapi 100++ okay. Dalam kereta aku try on macam biasa, tapi tiba-tiba dia buat hal lagi. Kau rasa? Salah aku lagi sekali sebab tak try on masa kat kedai tu agaknya, lagipun abang kedai tu main bagi tanpa rasa bersalah suruh pergi bayar je. Patah balik kedai tu, on laptop depan mata dia dan laptop berfungsi macam biasa, elok je tak jadi apa-apa. Fine. Aku balik kolej dan on balik laptop dan benda sama jugak jadi. Apa semua ni? Apa masalah laptop ni sebenarnya? 


Aku menangis macam orang gila.

Nak pergi kedai tu balik memang aku dah tawar hati walaupun ada orang-orang tertentu yang suruh aku pergi kedai tu semula. Aku cuba cari jalan lain. Aku bawak laptop kat kedai dalam UKM dan itu lah tempat paling dekat yang aku boleh pergi. Kakak kedai cakap laptop ada masalah dengan graphic card. Dia repair je sebab dia kata selagi boleh repair, dia repair sebab nanti banyak kos kena keluar. Aku ikutkan je asalkan laptop baik macam biasa. Tolonglah, kerja banyak tahu tak, due date dah dekat.

Seminggu aku hidup tanpa laptop. Orang-orang terdekat tahu lah macam mana keadaan aku masa tu. Hahaha. Gelak sendiri lah kalau ingat balik. Ada yang suruh beli laptop baru, tapi aku cakap terus terang aku takde duit nak beli baru. Tak mampu.

Cukup seminggu laptop siap, try on dan elok macam biasa. Alhamdulillah. Walaupun terpaksa melayangkan lagi 100 ringgit, aku buat-buat okay je padahal duit PT makin susut. Nak sedapkan hati kata takpe. (aku nangis dalam hati je)


Lepas beberapa minggu laptop baik macam sedia kala, entah kenapa waktu midsem break haritu nak mula dia buat hal lagi mati tiba-tiba. Hantar balik kat kedai. Balik rumah cuti haritu memang laptop takde, kerja pun tak jalan. Dalam waktu cuti tu akak kedai mesej bagitahu solution terbaik untuk laptop adalah tukar chip. Nak taknak aku proceed je sebab aku memang nak laptop elok dan aku boleh buat kerja yang due date dia bukak cuti ni. Duit bakal melayang. Takpe, rezeki tu ada kat mana-mana. InsyaAllah.


Seminggu kemudian laptop siap. Akak kedai kata dia tak tukar chip. Dia tukar balik kipas lama laptop aku. Puncanya, kipas yang aku tukar baru ni rosak. T.T Membazirnya aku tukar kipas haritu. Nasib baik akak tu tak kenakan apa-apa bayaran. Dia kata haritu aku dah kena keluarkan kos, yang ni dia kata tak payah bayar. Terima kasih akak. Duit yang dah siap-siap nak bagi akak tu saya simpan buat makan. Hahaha.

Aku percaya rezeki Allah tu ada kat mana-mana. Cepat atau lambat je kita dapat. Aku tak kisah duit habis untuk benda yang memang aku perlukan sebab kadang-kadang aku ni boleh tahan jugak membazir duit kat benda-benda yang ikut kehendak hati je. Hihihi. Memang lah dalam hati ni ada rasa sedih sebenarnya duit tinggal sikit, nanti nak makan macam mana, nak beli topup mesej boyfriend duit takde, tapi aku tahu ada hikmah kenapa semua benda ni jadi. Allah takkan uji aku kalau aku tak mampu, sebab DIA tahu aku mampu hadapi benda macam ni jadi aku diuji. Hikmahnya, dari aku terpaksa keluarkan 200 untuk proceed tukar chip tu, tiba-tiba je akak tu kata tak payah bayar sebab dia cuma tukar kipas lama je. Alhamdulillah.


Berharap laptop tak buat probelm lagi. Cukup drama kita sampai sini je wahai laptopku. 


Till then.


You Might Also Like

4 comments

  1. saya pulak hidup tanpa charger laptop sbb tertinggal kat rumah..nasib baik xda kerja sgt nak pakai lappy..tabah la kak!

    haha..wahhh..tahun akhir ke..semoga dapat grad dgn jayanya..sya student ukm kl actually..hee..

    P/S : Jom sokong segmen pertama kami! >>> Segmen Blogwalking bersama AfifahAddnan dan Amiez

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tabah sangat sekarang ni dik. By the way thank you :)

      Delete
  2. Salam nak tanya, akak repair laptop dlm ukm tu area mana eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Akak hantar kat Cyber C UO. Kolej Ungku Omar.

      Delete